Meteen naar de inhoud

De voordelen van regenwaterrecuperatie voor je woning

Minder water gebruiken is ook energiebesparing

Water is voor ons een vanzelfsprekendheid. Daarbij wordt wel eens vergeten dat het creëren van drinkwater veel energie kost. Dus, als we minder kostbaar drinkwater verbruiken, besparen we energie. Dat is goed voor ons milieu en voor ons portemonnee. De vraag is hoe we water kunnen besparen.

Regenwaterrecuperatie

Een prachtig Scrabble woord. Waar staat het voor? Recupereren betekent 1) Herstellen 2) Opnieuw in het bezit komen van 3) Recycleren 4) Terugwinnen. Met andere woorden via regenwaterrecuperatie kunnen we water ’terugwinnen’. Praktisch gezien betekent het dat we regenwater niet extra behandelen om er drinkwater van te maken, dat we vervolgens gebruiken om de tuin te besproeien. Door het regenwater direct op te vangen, kun je de tuin hiermee besproeien zonder dat hele proces te doorlopen. De bloemen en planten maakt het niets uit, het milieu als zodanig heel veel. Per jaar wordt gemiddeld per tuin 1300 liter water gebruikt. Stel dat alleen nog regenwater gebruikt wordt dat via regenwaterrecuperatie verkregen wordt, dan besparen we miljarden liter kostbaar drinkwater.

Tip: koop de beste aircoheater bij IZI Cool.

Spoelwater

Kun je regenwater ook in huis gebruiken? Algemeen gesteld, kun je het niet als drinkwater gebruiken. De zuurtegraad ligt te hoog, waardoor langdurig gebruik schade aan jouw gezondheid toe zou kunnen brengen. Maar als je het gebruikt om de wc mee door te spoelen? In principe moet dat geen probleem zijn. Wat nodig is, is dat er een opvangbekken wordt geplaatst en dat er een tweede waterbuizenstelsel aangelegd wordt. Dat kost geld. Een reden waarom regenwaterrecuperatie nog niet zo vanzelfsprekend is als het zou kunnen zijn. In nieuwbouwwijken wordt deze methode steeds vaker toegepast. Gemiddeld gaat een persoon 6 of 7 keer per dag naar het toilet. Iedere keer wordt tussen 5 en 12 liter, afhankelijk van het toilet, aan water doorgespoeld. Dat is per dag dus ruim 30 liter. Per jaar is dat per persoon zo’n 14.000 liter. Stel dat we via regenwaterrecuperatie geen drinkwater meer zouden gebruiken, wordt ook op die manier miljarden liters aan kostbaar drinkwater minder verbruikt.

Wasmachine?

Stapsgewijs kun je zo het huishouden bekijken. De volgende vraag is namelijk of je via regenwaterrecuperatie regenwater voor de wasmachine of de afwasmachine zou kunnen gebruiken. Dat wordt weer wat lastiger, aangezien het regenwater de machines zou kunnen beschadigen. Het kan wel, maar dan moet er naast het opvangbekken ook een filterinstallatie in huis staan. Door het water te filteren, wordt het minder zuur en worden mogelijk schadelijke bestanddelen er uit gefilterd. Het water dat je op die manier verkrijgt, heeft geen drinkwaterkwaliteit, maar is wel degelijk te gebruiken voor machines. Dat loont, want een doorsnee gezin laat minimaal drie keer per week een machine was draaien. Per keer wordt tussen 47 en 60 liter water verbruikt. Dus per jaar minimaal 52 x 3 x (gemiddeld) 54 liter = 8424 liter. Tel daar de vaatwasser bij, die dagelijks gebruikt wordt en, afhankelijk van het gebruikte programma en de leeftijd van de vaatwasser tussen 20 en 45 liter per keer verbruikt. Dat is per jaar 365 x (gemiddeld) 32 liter = 11680 liter. Samen verbruiken de twee machines dus rond de 20.000 liter water op jaarbasis.

Bad?

Wie neemt niet graag even wat extra ‘uittijd’ en gaat lekker in bad liggen? Douche je dagelijks? Hoelang sta je gemiddeld onder de douche? Deze vragen bepalen hoeveel er aan badwater per jaar gebruikt wordt. Feit is dat ook dit water via regenwaterrecuperatie verkregen kan worden. Een douche van 5 minuten verbruikt 55 liter water, een bad vol laten lopen kost gemiddeld 110 liter water. Een gezin gebruikt dus heel wat liters water per jaar aan baden en douchen. Een doorsnee gezin van 4 personen verbruikt volgens het Nibud per jaar 159.000 liter drinkwater ofwel 159 m3.

Poetsen

Een deel van het gebruikte water wordt besteed aan poetsen. Het huis, de ramen, de auto. Ook hier ligt regenwaterrecuperatie voor de hand, zij het dat het regenwater vermoedelijk wel eerst gefilterd zal moeten worden. Al is het maar om te voorkomen dat de autolak kan worden beschadigd door takjes of steentjes die het regenwater meevoert. Feit is dat we veel kostbaar drinkwater voor taken gebruiken die we ook anderszins, bijvoorbeeld via regenwaterrecuperatie zouden kunnen invullen. Stel dat we dat zouden doen, dan verbruiken we drinkwater alleen nog om te drinken, te koken en om voedsel of een drankje te bereiden. Mogelijk kan een gezin dan met 3000 of 5000 liter per jaar toekomen.

Energiebesparing

Het wordt steeds duidelijker dat we ons leven anders moeten inrichten. Niet alleen raken de olie en het aardgas op den duur op, het gebruik ervan vervuilt ons milieu te veel. Steeds meer energie wordt op andere manieren gewonnen. Denk aan zonnepanelen, windmolens, waterkrachtcentrales enzovoorts. Wat daarbij wel eens wordt vergeten, is dat drinkwater ook energie is. In het hele land staan zuiveringsinstallaties, die rivier-, grond- en ander water omzetten in drinkwater. Dat is een heel proces, waarbij heel wat energie gebruikt wordt. Van alle water in de hele wereld is nog geen 3% drinkwater, dus hoe meer we verbruiken, hoe ingenieuzer de technieken moeten worden om het drinkwater aan te -blijven- leveren. We zullen dus ook op het gebied van drinkwater moeten omschakelen. Via regenwaterrecuperatie kunnen we een flinke slag slaan en enorm veel drinkwater besparen. Steeds meer huizen worden geïsoleerd en omgebouwd tot 0-energiehuizen. Daarbij wordt echter het water over het hoofd gezien. Door bij het verbeteren van de huizen ook een tweede buizenstelsel aan te leggen, met een aansluiting voor een opvangbekken en een filterinstallatie, slaan we de eerste slag. Maar we kunnen ook zelf al starten en via regenwaterrecuperatie stappen zetten.

Soms zelfs hele goedkope – en eenvoudige stappen om met regenwaterrecuperatie te starten.

1. Zet een flinke regenton in de tuin. Gebruik het op die manier opgevangen regenwater om de tuin te sproeien.

2. Overweeg een kleine regenput in de tuin te plaatsen. Door een tank in de grond te plaatsen van 1500 liter, voorzien van een filter die vuil, bladeren en dergelijke tegenhoudt, creëer je een voorraad water om bijvoorbeeld de auto mee te wassen.

Regenwaterrecuperatie
regenwaterrecuperatie