Meteen naar de inhoud

Op zoek naar de beste waterontharder voor uw woning?

Als u overweegt om een waterontharder aan te schaffen voor uw woning, is het heel gemakkelijk om door het grote aanbod het overzicht te verliezen. Wat voor soorten waterontharders bestaan er allemaal precies en welke is nou eigenlijk het beste?

Factoren die onder andere een rol spelen bij het kiezen van de juiste waterontharder voor uw woning zijn bijvoorbeeld: uw waterverbruik, de grootte van uw huis maar ook de ruimte die u heeft voor de plaatsing van een waterontharder. In dit artikel zullen we duidelijk de verschillen uitleggen en ook vertellen wat de aandachtspunten zijn bij de aankoop van een waterontharder.

Waarvoor dient een waterontharder?

Allereerst even een paar redenen waarom een waterontharder nou eigenlijk zo handig is om in huis te hebben. Een waterontharder is een apparaat dat voor gebruik in het huishouden bepaalde stoffen uit het water haalt waardoor het water minder ‘hard’ wordt. Hierdoor hebt u bijvoorbeeld geen last meer van kalkaanslag in de badkamer of in de keuken en hoeft u uw huishoudelijke apparaten niet meer te ontkalken. Dit scheelt dus behoorlijk in schoonmaaktijd, ook zullen huishoudelijke apparaten hierdoor langer meegaan.

Hoe werkt een waterontharder precies?

Er zijn verschillende soorten waterontharders, maar een van de meest voorkomende types is het model met een ionenwisselwerking. Bij dit type wordt het harde leidingwater eerst door een harsfilter geleid. In dit filter blijven de ‘harde’ stoffen, zoals magnesium en kalk, aan de hars plakken en worden dus uit het water verwijderd. Na een tijdje is de hars in dit filter verzadigd, en moet het filter omgespoeld worden. Dit wordt vaak ook wel regeneratie genoemd. Dit omspoelen gebeurt met een zoutoplossing, en na het omspoelen is het harsfilter weer schoon en dus gewoon weer te gebruiken. Dit proces gebeurt bij de meeste waterontharders automatisch. Het regenereren duurt vaak niet zo lang en kunt u ’s nachts laten gebeuren, zodat u geen enkele hinder zal ondervinden van dit proces. Hoe vaak een waterontharder moet regenereren hangt af van uw waterverbruik, dit zal dus per huishouden verschillen. Hoe meer water u verbruikt, hoe vaker uw waterontharder zal moeten regenereren.

Wel moet hier nog aan toegevoegd worden dat de regeneratietijd per waterontharder kan verschillen. Waar het regeneratieproces bij sommige modellen slechts een kleine twintig minuutjes duurt, kan het bij andere exemplaren oplopen tot bijna een uur. Als dit iets is waar u veel belang aan hecht is dit een belangrijk aandachtspunt bij de aanschaf van een waterontharder.

Besturingssystemen van waterontharders

Er bestaan verschillende besturingssystemen voor waterontharders. Zo zijn er bijvoorbeeld waterontharders met volumesturing, of met tijdsturing. Bij waterontharders die met volumesturing werken, wordt de hoeveelheid water die met het filter onthard is gemeten. Als er een bepaalde hoeveelheid water is onthard, begint de regeneratie. Het enige nadeel hiervan is dus dat u niet het precieze tijdstip kan bepalen waarop de regeneratie plaatsvindt. Bij een tijdgestuurde ontharder kunt u dit wel zelf bepalen, deze regenereert namelijk na een bepaalde hoeveelheid verstreken tijd. Het nadeel hiervan is echter dat als u uw waterontharder te weinig laat regenereren u hard water zal krijgen, maar als u het te vaak doet gebruikt u teveel onthardingszout. Het is hierbij dus lastig in te schatten na hoeveel tijd u de waterontharder moet laten regenereren, zeker bij een sterk afwisselend watergebruik.

Waterontharders die werken met volumesturing werken met een mechanisch systeem. Er bevindt zich in de waterontharder een meter die bijhoudt hoeveel hard water er al doorheen is gekomen. Als deze meter een bepaalde hoeveelheid bereikt, wordt de regeneratie in gang gezet. Een elektronische waterontharder werkt daarentegen, zoals de naam het al zegt, op elektriciteit. Dit zijn tijdgestuurde waterontharders. Bij deze exemplaren stel je een vast tijdstip in waarop de spoeling plaatsvindt. Een nadeel van deze uitvoering kan zijn dat het dus wel wat extra energieverbruik oplevert, een voordeel is weer dat u precies kan instellen wanneer de regeneratie plaatsvindt. Zo kan u de regeneratietijd zo instellen dat dit proces ergens ’s nachts gebeurt zodat er geen enkele last van ondervonden wordt.

Waterverbruik

Een van de belangrijkste dingen om op te letten bij de aanschaf van een waterontharder, is de capaciteit van het model. De benodigde capaciteit is afhankelijk van het aantal personen waaruit uw huishouden bestaat. Als er meer mensen in een huis wonen wordt er natuurlijk ook meer water verbruikt, en moet er dus ook meer water onthard worden. Voor kleinere huishoudens geldt natuurlijk het tegenovergestelde. Bij het uitzoeken van een waterontharder moet u dus weten hoeveel water er ongeveer gebruikt wordt in uw huis. Weet u dit niet? In dit geval is het ook geen probleem, meeste fabrikanten geven namelijk aan voor hoeveel personen een waterontharder ongeveer geschikt is. Dit kan variëren van waterontharders voor ongeveer één tot twee personen tot waterontharders voor meer dan vijf personen. De grootte van een waterontharder hangt ook samen met de capaciteit van het apparaat. Hoe groter de capaciteit van een waterontharder, hoe groter de afmetingen van het apparaat.

De grootte van een waterontharder maakt natuurlijk niet heel veel uit, maar het bepaalt wel waar in uw huis u de waterontharder kwijt kan. Omdat een waterontharder aangesloten moet worden op de waterleiding, maar ook niet teveel in de weg moet staan, is de meterkast vaak de ideale plaats voor een waterontharder. Hier moet echter wel plaats voor zijn. Mocht er in de meterkast geen plaats zijn, kan een waterontharder ook op enkele andere plaatsen in het huis aangesloten worden, maar dan is een kleiner model soms handiger. Om nog even een idee te geven van het formaat van een waterontharder: de meeste zijn ongeveer zo groot als een kleine prullenbak.

De aanschaf van een waterontharder

Een waterontharder is meestal een vrij dure aankoop, dus het is goed om eerst goed uit te zoeken wat u precies wilt hebben en welk model bij uw huishouden past. Hopelijk hebt u bij deze keuze iets aan deze uitleg gehad en is het allemaal iets duidelijker geworden. Toch is het altijd aan te raden om nog eens een specialist om raad te vragen, die naar uw specifieke behoeftes kan kijken. Op deze manier weet u zeker dat u de waterontharder vindt die perfect bij uw huishouden past.

Waterverzachters - 2024 Beste 2
Op zoek naar de beste waterontharder voor uw woning? - 2024