Meteen naar de inhoud

Een alarmsysteem kopen: 6 zaken die belangrijk zijn

Het beveiligen van woningen is van groot belang, maar zeker nog niet bij iedereen even bekend. Sommige woningen zijn voorzien van een goed vergrendelde voordeur, met allerlei dubbelsloten en knippen erop, maar de achterdeur of het keukenraampje is dan weer makkelijk te forceren. Een goede beveiliging is natuurlijk de eerste stap in het buiten houden van inbrekers, maar om inbrekers volledig af te kunnen weren, is een alarmsysteem ideaal. Door middel van een preventieve werking worden inbrekers geweerd en kunt u veilig slapen, wetende dat u een extra paar ogen heeft. Dit handige apparaat is er in allerlei uitvoeringen en van allerlei merken te verkrijgen. U kunt het apparaat zo geavanceerd krijgen als u wilt. Bij het kopen van een alarmsysteem moet u echter op een aantal zaken letten. Welke ingangen moeten worden voorzien van een alarm? Kiest u voor een draadloos systeem of één met bedrading? En welke soort sensor past het beste bij uw woning en levensstijl?

Alarmsysteem Ingelmunster

Alarmsysteem Gavere

Alarmsysteem Vleteren

Alarmsysteem Erpe-Mere

Alarmsysteem Harelbeke

Alarmsysteem Sint-Niklaas

Alarmsysteem Moorslede

Alarmsysteem Middelkerke

Alarmsysteem Ruiselede

Alarmsysteem Buggenhout

Alarmsysteem De Panne

Alarmsysteem Wevelgem

Alarmsysteem Izegem

Alarmsysteem Houthulst

Alarmsysteem Diksmuide

Alarmsysteem Aalst

Alarmsysteem Zulte


Basiszaken: waar krijg je mee te maken bij een alarmsysteem?

Een alarmsysteem is ontwikkeld om uw huis en alle kostbare bezittingen hierin optimaal te kunnen beveiligen, wanneer u bijvoorbeeld lekker ligt te slapen of wanneer u weg bent van huis. Door deze extra beveiliging worden inbrekers zowel preventief afgeweerd door de geplaatste sensor, als op heterdaad betrapt wanneer zij een poging doen tot inbraak.

Levensstijl, sensoren en bedrading

Voor ieder huishouden zijn andere zaken van toepassing wanneer u besluit een alarmsysteem te laten plaatsen. Misschien zijn er gezinsleden die ’s nachts uit bed gaan of vaak laat thuiskomen. Ook kunt u huisdieren hebben die zomaar door het huis kunnen lopen. Op deze momenten moet het alarm natuurlijk niet afgaan en hierdoor kunnen verschillende zones worden ingedeeld binnen het alarmsysteem.

Daarnaast is er de mogelijkheid tot verschillende soorten sensoren. U kunt kiezen tussen een bewegingsmelder, zoals een infrarood bewegingsmelder, magneetcontact of glasbreuksensor. Ook heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor een rookmelder, diverse soorten glasdetectoren, een waterdetector en natuurlijk camera’s.

Het is ook van belang uit te zoeken bij welke ingangen van uw huis een detector nodig is. Door welke ramen en deuren kunnen inbrekers het makkelijkst binnenkomen?

U kunt kiezen tussen bedrade en draadloze systemen, waarbij draadloze systemen vaak betrouwbaarder zijn en beter bestand tegen mogelijke schade. Ook de installatie van een draadloos systeem is makkelijker, waarbij enkel de batterijen om de zoveel tijd vervangen moeten worden.

Alarmsysteem Deinze

Alarmsysteem Lokeren

Alarmsysteem Oosterzele

Alarmsysteem Oostende

Alarmsysteem Berlare

Alarmsysteem Hasselt

Alarmsysteem Ichtegem

Alarmsysteem Oudenburg

Alarmsysteem Lendelede

Alarmsysteem Poperinge

Alarmsysteem Oostkamp

Alarmsysteem Kruisem

Alarmsysteem Sint-Laureins

Alarmsysteem Ledegem

Alarmsysteem Melle

Alarmsysteem Kaprijke

De bediening van een alarmsysteem

De bediening van een alarmsysteem gaat via een code, wat geheim en ingebouwd is en waarmee het systeem in- en uitgeschakeld kan worden. Vaak worden deze codes in de meterkast geplaatst. Let erop dat de afstand tussen het bedieningspaneel en de detectoren niet te groot is. Kies ook vooral voor een eenvoudig te bedienen systeem, zodat alle leden van het gezin deze kunnen bedienen. Dit is ook handig voor wanneer u op vakantie bent en iemand tijdelijk uw huisdieren of planten gaat verzorgen. Wanneer u kiest voor een alarmsysteem met camera’s is het belangrijk dat deze ook nachtzicht hebben en dat er automatisch beeldopnames worden gemaakt wanneer er beweging wordt gedetecteerd.

Stille en luide alarmen

Een stil alarm is een alarm dat contact maakt met een alarmcentrale of u persoonlijk belt wanneer er daadwerkelijk een inbraak plaatsvindt. U kunt echter ook kiezen voor een luid alarm, wat inbrekers meer afschrikt. Hiermee is niet gelijk de hele buurt wakker, maar het geeft wel een duidelijk signaal af aan de omgeving.


Waar moet je op letten bij de aanschaf van een alarmsysteem?

Bovenstaande eigenschappen zijn belangrijk bij de aanschaf van een alarmsysteem. Welk alarmsysteem past het beste bij uw huis?

Alarmsysteem Waregem

Alarmsysteem Ninove

Alarmsysteem Heuvelland

Alarmsysteem Ieper

Alarmsysteem Herzele

Alarmsysteem Kluisbergen

Alarmsysteem Zedelgem

Alarmsysteem Zelzate

Alarmsysteem Kuurne

Alarmsysteem Maldegem

Alarmsysteem Kruibeke

Alarmsysteem Menen

Alarmsysteem Evergem

Het type alarmsysteem

Zoals eerder genoemd zijn er verschillende typen alarmsystemen te verkrijgen. Naast het bedrade en draadloze systeem kunt u nog kiezen voor een hybride systeem. Het voordeel van een draadloos systeem is natuurlijk dat de installatie een stuk makkelijker is, het is flexibel en kan makkelijk verplaatst worden. Echter, er kunnen problemen ontstaan met de wachtwoordbeveiliging, authenticatie of encryptie, waardoor u kunt kiezen voor de bedrade variant. Tevens is de bandbreedte van een draadloos alarmsysteem beperkt, waarbij de hoge resolutie beelden soms vertraagd verstuurd worden. Volledig draadloos kan ook niet, aangezien ook de draadloze versie voorzien moet zijn van stroom. U kunt ook kiezen voor de tussen-variant; een hybride systeem. Deze systemen kunnen helemaal bekabeld geleverd worden en kunt u vervolgens zelf uitbreiden met draadloze delen.

De mogelijke sensoren

Er zijn ook verschillende soorten sensoren mogelijk. Een bewegingsmelder maakt gebruik van infrarood om een signaal af te geven bij het detecteren van beweging. De melder is met het alarmsysteem verbonden, waardoor het alarm meteen afgaat als er een inbraak plaatsvindt. De bewegingsmelder past zich aan aan de kamertemperatuur en kan een vals alarm door bijvoorbeeld insecten voorkomen. Daarnaast is er een sabotagemelder aanwezig die afgaat als er sprake is van vernieling.

Wanneer u een magneetcontact heeft, wordt er door middel van een draadloos systeem optimale beveiliging verzorgt van alle ramen en deuren in uw huis. Ook dit systeem is verbonden met het alarmsysteem en geeft direct een respons bij een inbraak of poging tot en het is ook in het bezit van een sabotagemelder. Het kan gemonteerd worden op elk raam en elke deur.

Een glasbreukdetector verzorgt precies het mechanisme dat de naam al voorspelt, namelijk het detecteren van breuken in het glas. Een akoestische glasbreukdetector is de meest voorkomende variant en wordt in een ruimte geplaatst. Het apparaat kan het geluid van brekend glas waarnemen en een signaal afgeven waardoor het alarm in uw huis afgaat. Er is ook een variant die helemaal verwerkt is in het glas en voortdurend controleert of het glas niet gebroken is.

Tot slot is een bekende soort sensor het plaatsen van camera’s. Camerabewaking wordt vaak buiten het huis opgesteld om uw woning en de bewoners te beschermen tegen inbrekers. De camera’s zijn er om uw huis te bewaken als u er niet bent of als u ligt te slapen. Bovendien kunnen de beelden van de camera’s live bekeken worden via een app op uw mobiele telefoon of tablet.

De installatie

Door het grote assortiment aan alarmsystemen, waarbij er voor iedereen een persoonlijke favoriet systeem gekozen kan worden, is er ook veel vakkennis nodig voor het installeren van de systemen. De installatie kun je zelf uitvoeren, maar wordt door veel mensen toch uit handen gegeven. Dit zijn experts, waarbij u kunt letten op de eventuele kwaliteitslabels en of er een onderhoudscontract opgesteld moet worden of dat u de onderhoud van uw alarmsysteem zelf kunt uitvoeren. Zorg ervoor dat de installatie is aangepast aan de leefstijl van de bewoners en dat er een combinatie is van raam- en ruimte beveiliging. Controleer ook goed de bedieningspanelen van uw systeem en de manier waarop het bediend moet worden. Alle bewoners van het huis moeten dit weten en tevens waar de centrale van het systeem zit, wat in een beveiligde zone moet zijn. Het is goed om te kijken of uw alarmsysteem kan blijven werken als de stroom uitgevallen is en hoeveel ruimtes en gebieden in en rondom het huis worden bewaakt door het alarmsysteem. Zijn er mogelijkheden voor uitbreiding van uw huis waarop het systeem kan worden aangepast? Tot slot moet u rekening houden met een luid of stil alarm.

De communicatie

Bij het aanschaffen van een alarmsysteem is het ook belangrijk rekening te houden met de communicatie waar u gebruik van gaat maken. U kunt meldingen laten doorsturen naar een meldkamer, naar uw telefoon of een ander nummer. Wanneer u kiest voor een uitgebreid alarmsysteem kunt kiezen tussen drie soorten communicatiepunten. De eerste optie is PSTN, waarbij alarmrapportages worden doorgestuurd naar een nummer dat u zelf kunt kiezen. Dit kan dus naar uzelf zijn, naar een meldkamer of een ander nummer. Wanneer u de rapportages van uw alarmsysteem laat doorsturen naar een meldkamer kan er meteen actie ondernomen worden. Dit is veelal de goedkoopste optie qua communicatie.

De tweede optie is een LAN, die wordt gebruikt in situaties waarbij de communicatie via het internet of door middel van een vaste telefoon verloopt.

Tot slot kunt u kiezen voor een GSM communicatiepunt, waarbij er sms-berichten worden verstuurd naar bijvoorbeeld een alarmcentrale. Deze kunnen echter ook gestuurd worden naar telefoonnummers die u zelf kunt uitkiezen en installeren.

Een alarmsysteem dat volledig bij u past

Een alarmsysteem is tegenwoordig een vereiste om met een veilig gevoel te kunnen slapen of van huis te kunnen gaan. Bij het aanschaffen van zo’n systeem spelen allerlei zaken een rol en zo moet u letten op het soort systeem dat past bij uw levensstijl, het type sensor, welke ingangen bewaakt moeten worden en hoe het bedieningssysteem in zijn werk gaat. Denk hierbij aan de bedrading, of u camera’s, een bewegingsmelder of magneetcontact kiest, de vereiste installatie en het onderhoud en hoe de communicatie van een alarm gaat verlopen. Het is belangrijk deze zaken te overwegen bij het kopen van een alarmsysteem, zodat deze volledig bij u past.

Ajax Alarm
Een alarmsysteem kopen: 6 zaken die belangrijk zijn - 2024